Den lille store: Tapas

Det begynner å bli noen år siden tapas gjorde sitt inntog i Norge, og nå kan det virke som stadig flere restauranter (som ofte har fint lite med spansk matkultur å gjøre) serverer dette som en del av menyen. Det gjør nok sikkert at matsnobbene og andre rynker på nesa, men for oss som liker god mat spiller det liten rolle. Med alle sine klassiske herligheter, og muligheten til å spise både kjøtt, fisk, skalldyr, ost, osv. samtidig er jo himmelen for sultne mannfolk!

Tapas til folket!

Men selv om vi er for en liberal holdning til tapas her på ToroToro, så kan det være greit å rydde litt opp i hvor denne retten kommer fra, og hvordan det egentlig skal nytes: Tapas startet i Spania ved at kelnere la små fat oppå gjestenes glass for å holde fluer unna, og navnet kommer fra verbet tapar – å dekke til. Etter hvert la man også noen små godbiter på asjetten, og vips så var tapasen født! Og nettopp det at vi snakker om små godbiter er verdt å huske, det er nemlig ikke vanlig å spise tapas slik vi nordmenn gjerne gjør. Vi spiser tapas til middag, mens for spanjolene er dette mat for et lite måltid til lunsj før siestaen. Eller som en appetittvekker på ettermiddagen før middagen, restauranter i Barcelona har for eksempel lokale på besøk hele dagen frem til kvelden når turistene ramler inn for middag.

Tapas og valg av drikke i glasset

Men, hver sin smak, og en ting er vi helt enige med spanjolene i: Det skal nytes god alkohol til maten! I Spania er det en uskreven regel at man ikke drikker uten mat, og dette er kanskje en stor grunn til at tapas-måltider er såpass populære… Uansett, hva er best å drikke til tapas? Det er mange meninger der ute, og innad i ToroToro hersker det også stor uenighet. Her er våre forslag:

  • Øl
  • Vin
  • Cava
  • Sherry

Hva mener du?